top of page

El contraban de tabac és un negoci fabulós al nord de l’Àfrica. Controlat per personatges com Mokhtar Belmokhtar, cap del comando que va segrestar els cooperants Barcelona Acció Solidaria a finals del 2009, mou uns 1.000 milions de dòlars a l’any. Aquest és un tràfic amb alta rendibilitat i baix risc. Per això que hi ha tants grups interessats.

​

Durant molts anys els serveis secrets internacionals que analitzaven l’increment de presència de grups Islamistes al Sàhara estaven poc interessats en Belmokhtar. Les primeres noticies del personatge el situen enrolat a la llarga guerra civil d’Algèria (1982-2002) enrolat al GIA1. L’any 2003 es postula com a cap del comando d’AlQaida del Magreb Islàmic amb base a Mali segrestant un grup de 32 turistes Europeus. Amb els diners del rescat, construeix una sofisticada plataforma de contraban de tot tipus de mercaderies al llarg de tot el Sahel.

​

Al Sahel les mercaderies circulen per l’antiga a ruta de la sal. Aquesta ruta comença a les costes de Mauritània i recorre més de 2000 km travessant Mali per Timbuctú, segueix pel Níger i arriba al sud d’Algèria, porta d’Europa. Aquest és el recorregut tradicional dels homes de negoci Tuaregs per a transportar tot tipus de bens. Però mentrestant els Tuareg es feien rics traficant amb sal, seda i or, Belmokhtar - que s’havia assegurat els contactes amb els caps tribals casant-se amb les filles de les famílies més prominents - acumula una fortuna traficant amb tabac. El negoci arriba a cotes tant importants que comencem a  anomenar-lo “Mr Marlboro”.

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

El control pel tràfic de tabac de la zona ha provocat autèntiques guerres entre faccions d’AQMI, tribus Tuaregs i membres corruptes dels exèrcits de la zona. Les rutes alternatives són a través de Ghana, Benín, Togo o Guinea. La càrrega es transporta a Mali per carretera o en vaixell pel riu Níger on hi ha poques possibilitats de ser detectat. Un tercer nus de distribució amb origen a Mauritània recorre el Senegal, Marroc i Algèria. En tots els casos, Mr. Marlboro i l’AQMI recauden un “impost” per garantir la seguretat de les mercaderies durant tot el trajecte i per facilitar el transport en els seus 4x4, en motocicletes o inclús bicicletes.

​

Molts experts afirmen que els beneficis del contraban de tabac, serveixen per a finançar altres activitats criminals com el tràfic de drogues, petroli o de persones emprant les mateixes rutes. Però el tràfic de tabac, al ser percebut com una activitat menor i poc perillosa, segueix sent el més rendible. És molt complicat per a les grans empreses tabaqueres fer un seguiment del seu producte després de vendre'l als intermediaris. L'única manera de poder-ho fer seria obligant als fabricants a acceptar la responsabilitat legal del seu producte durant tota la cadena de subministrament  i forçar-los a tractar amb agents reputats.

​

Acabem amb una compilació de rumors sobre aquest misteriós personatge:

​

  • Belmokhtar ha tingut tant èxit amb el contraban de tabac que ha sigut expulsat de AQMI ja que els líders de la base a Mali qüestionen el seu compromís a la causa.

  • La matança de la planta de gas de In Amenas l’any 2013 a Algèria provocant 38 morts, podria ser una prova del compromís amb AQMI.

  • Els seus dies com a contrabandista s'han acabat perquè ningú vol arriscar-se a ser bombardejat pels drons dels Estats Units

  • Ha sigut donat per mort almenys en tres ocasions diferents

​

______________________________   

Mokhtar Belmokhtar sembla més interessat en omplir-se les butxaques que en lluitar per la Jihad

Mokhtar Belmokhtar. Cap dels segrestadors de l'Albert Vilalta, el Roque Pascual i l'Alicia Gámez

​

Autor: BBC.com660

Font: Screen capture from an undated video distributed by the Belmokhtar Brigade

Fonts del CIDOB2 consultades per a aquest projecte constaten que és molt complicat classificar al personatge:

​

“Mokhtar Belmokhtar es un personaje muy enigmático, no está del nada claro de dónde sale y como ha llegado hasta este punto (incluso si se trata de un vínculo con EE.UU)”.

​

Per la seva banda l’investigador de la Universitat d’Oslo Morten Bøås  citat al llibre “Jihad & Co”3 escriu:

​

“No va ser mai una figura important a l’AQMI, Belmokhtar era bastant diferent de Bin Laden. És conegut com un pragmàtic més interessat en omplir-se les butxaques que en lluitar per la jihad.”

1.1 GIA (Grupo Islámico Armado): Es el grupo militar más activo en Argelia, responsable de la mayoría de atentados transcurridos en la segunda mitad de los noventa. Este movimiento político-militar nunca tuvo como referente al FIS (Frente Islámico de Salvación) y ya antes de la ilegalización de éste inició la lucha armada contra objetivos militares, mostrándose en total desacuerdo con la línea institucional del partido islamista. Diario El Mundo 

1.2 La guerrilla islamista, especialment el GIA a qui hom responsabilitza del 80% de les accions terroristes, pretenia, inicialment, instaurar un Estat islàmic. El parany d'Algèria. Antoni Segura i Mas - CIDOB

1.3 Cronologia internacional Algèria de l'Abril al Juny de 1998 - CIDOB

​

2 El CIDOB és un think tank independent i plural amb seu a Barcelona, dedicat a l'estudi, la recerca i l'anàlisi de temes internacionals. Creat el 1973 com a Centre de Documentació Internacional de Barcelona, des de 1979 és una fundació privada.

​

Jihad & Co.: Black Markets and Islamist Power - Aisha Ahmad Editor: OUP USA (26 de octubre de 2017)

​

FONTS: How cigarette smuggling fuels Africa's Islamist violence  The guardian

              El islamismo en tiempos de al-Qaida - François Burgat

GIA
Moussa Bourekba
Jihad & Co
CIDOB
TOP WHY

Al Sahel  tot s'hi val

bottom of page