top of page

DIBUIXOS DE L'HORT FETS AL DESERT

Dos mesos abans de viatjar a l’Àfrica, l’Albert i la seva dona, la Mònica, van comprar un terreny rústic al Baix Empordà, amb la il·lusió de construir-hi un hort. Al terreny, un fangar orientat a ponent i arrecerat de la tramuntana, s’hi accedeix per un pendent suau amb vistes al Montgrí. Només ells dos saben veure-hi el potencial. A estones perdudes comença a rumiar millores amb l’objectiu de produir tomàquets, enciams, cebes, carxofes i, perquè no? una mica de vinya i tot. El viatge a l’Àfrica posposa el projecte.

SEGREST 

L’Albert reviu a l’entrevista l'instant del segrest: “Tot va ser molt ràpid perquè de sobte se’m van posar dos cotxes al costat apuntant-me amb metralletes i vaig haver de parar. Vam tenir temps de dir alguna cosa per la radio però vaig haver de parar i baixar. En aquell moment mateix em varen disparar tres trets a la cama amb lo qual vaig entrar en un estat d’atordiment absolut. Pensava més en què m’havia passat, com estava i el dolor que em feia que no en les raons de qui eren aquella gent. Vaig pensar que eren bandits, no vaig pensar en cap moment que fossin terroristes islamistes. Al principi vaig pensar que eren bandits.”

Tres miembros de la ONG catalana Barcelona Acció Solidària (BAS) han sido secuestrados este domingo por la noche en Mauritania por un grupo de hombres armados y con la cara tapada con turbantes, según ha informado Exteriores a este periódico. El ministro Miguel Ángel Moratinos ya ha iniciado las gestiones pertinentes para lograr la liberación de los secuestrados.

​

Los cooperantes españoles se dirigían a Dakar en una caravana que transportaba ayuda a diferentes países de África cuando su vehículo, el último de un convoy formado por trece coches, fue asaltado por uno o dos todoterrenos. Cuando el vehículo se paró, salieron hombres armados y tapados con turbantes que apuntaron con armas a los cooperantes, informa Al Jazeera. Después, los tres secuestrados fueron obligados a subir al coche de los secuestradores, que huyó por una carretera sin asfaltar. Al parecer, el objetivo de los atacantes eran los miembros de la ONG, ya que tanto los materiales que transportaban, como el dinero y el vehículo quedaron abandonados en la carretera.

​

Noticia publicada a "El País" el 30 de novembre de 2009

En els quatre mesos que encara falten per a l’alliberament, l’Albert torna a pensar en el projecte de construir un hort al terreny rústic comprat amb la Mònica al Baix Empordà.

 

El bloc i el bolígraf proporcionat pels seus carcellers li serveixen per començar a fer croquis detallats del seu somni. D’alguna manera aconsegueix que, els darrers mesos de captiveri, es converteixin en una continuació de la seva vida creativa de sempre.

L'HORT FET REALITAT

TOP WHAT

Un cop a casa, reprèn la construcció de l’hort ajudat pels dibuixos fets al desert. Avui en dia l’hort és una realitat on l’Albert s’escapa tot sovint per a seguir creant i a recollir els fruits de temporada.

 

Quan li pregunten si la seva vida ha canviat molt després del segrest, ell sempre respon que la seva obsessió durant els nou mesos de patiment era recuperar la seva vida. Seguir fent el que feia abans. Per tant res no ha canviat.

ALLIBERAMENT

Albert Vilalta i Roque Pascual parlen de la por, les dificultats i les carències durant el segrest en unes noves imatges del moment de l'alliberament, encara al desert de Mali, a les quals TV3 ha tingut accés. Alleujats i emocionats parlen per telèfon amb membres del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol sobre els nou mesos que han estat en captivitat i que ells mateixos defineixen com una "salvatjada" i un "autèntic calvari". 

​

Notícia i video de TV3 - 30 d'agost de 2010 

El segrest i l'alliberament

L'hort

bottom of page